По повод смъртта на 15-годишната Даная Медицинският съвет и Съветът по

...
По повод смъртта на 15-годишната Даная Медицинският съвет и Съветът по
Коментари Харесай

Случаят Даная: Лекари в Пирогов заплашиха с масови напускания, искат оставката на здравния министър

По мотив гибелта на 15-годишната Даная Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " заседаваха в петък. На съвещанието присъстващите над 80 ръководители на структури в болницата гласуваха няколко оферти.

Сред тях бе искане на оставката на здравния министър. От лечебното заведение заплашват и с всеобщи напускания.

Ето какво гласят заключенията и предложенията на Съвета:

1. Недопустимо е екипите на „ Пирогов “ да работят под напън през медиите и обществените мрежи, както и административен тормоз. Това нарушава доверието лекар-пациент и пречи на  нормалния работен темп и ежедневното извършване на отговорностите ни. 

2. Търпението на сътрудниците да им бъдат отправяни обвинявания в ликвидиране и небрежност, когато всички обстоятелства и резултати от инспекции опонират на такива клюки, към този момент се изчерпа. Намираме сходен тормоз за неприемлив и считаме, че това е главен генератор на борба лекар-пациент както и на насилието против медици.

3. Разочаровани сме от неналичието на поддръжка от страна на Министерство на здравеопазването. Недопустимо е естественото действие на болница „ Пирогов “ да става пленник на междуличностни спорове и подмолни финансови ползи. Болница „ Пирогов “ служи на всички. Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи като представители на целия екип на болничното заведение взеха решение да се снеме доверието от здравния министър като принципал и го приканват да се отдръпна от поста.

4. Ако не спрат натискът и тормозът по отношение на екипите на „ Пирогов “,  всички присъстващи началници на клиники и отделения имат подготвеност за подаване на оставка на 1 февруари 2024 г. 

5. Да се призоват сътрудниците и съсловните организации за поддръжка, тъй като казусът с тормозът и насилието върху лекарите рефлектира върху всички. 



Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР